Aquesta ruta inclou els vint edificis i monuments més representatius de la ciutat, que donada la seva proximitat es poden visitar en un passeig de mig dia.
L'antiga Fàbrica de Teixits Aymerich, Amat i Jover, una de les més espectaculars fàbriques d'Europa i seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, és obra de Lluís Muncunill (1907). Compta amb una espectacular nau de 11.000 metres quadrats, una sala de màquines, la xemeneia i les antigues carboneres de la fàbrica tèxtil. Tot el conjunt mostra el món obrer i industrial d'aquella època, per després passar a veure edificis que acosten a la vida quotidiana de la ciutat i del seu burgesia. Cal baixar per la Rambla d'Ègara per arribar fins al Mercat de la Independència (1906), d'estructura metàl·lica i amb una destacable decoració en ferro forjat.
Seguint pel Raval de Montserrat, es passa per l'antiga Confiteria Carné (avui Farmàcia Albiñana), un exemple extraordinari de les arts decoratives modernistes; l'antiga seu de la Societat General d'Electricitat, transformada en restaurant, i l'Ajuntament, un edifici d'estil neogòtic (1903).
L'antic Institut Industrial (actual Centre Excursionista) i el magatzem Cortès i Prat (1897) són els edificis més destacats que es troben fins arribar a la Casa Alegre de Sagrera. Aquest edifici (de principis de l'XIX, reformat el 1911, actualment secció del Museu de Terrassa) va ser la residència d'una antiga família industrial i és una mostra d'un estil modernista molt eclèctic. A l'interior destaquen les pintures de Joaquim Vancells i Pere Viver, l'ebenisteria, els vitralls emplomats, l'envidriat i les grans pintures modernistes d'Alexandre de Riquer, al menjador.
És visita obligada al Gran Casino (1920), sumptuós edifici recentment restaurat. Fins arribar a l'edifici i jardins de l'Institut Industrial (antic magatzem Pasqual Sala, 1893) trobem una sèrie de cases que conserven l'esperit de la Terrassa industrial de fa cent anys: la Concepció Monset, la Baltasar Gorina, les cases de Cal Maurí (conjunt d'habitatges modestes per a obrers, un dels pocs conjunts que es conserven al nostre país), etc. El Teatre Principal és un altre element destacat en el recorregut per la Terrassa modernista. Es tracta d'un edifici monumental de 1911, actualment en desús.
Antics magatzems i cases (magatzem Francesc Roig, magatzem Emili Matalonga, Casa Jacint Bosch, magatzem Joaquim Alegre, magatzem Torras ...) ens acompanyen en la ruta fins al carrer la Rasa, on trobem l'antiga nau de la Fàbrica de Teixits Ventalló ( reconvertida en espai públic i zona d'habitatges, on s'ha integrat en una plaça porticada), la fàbrica (1920) i el magatzem Marcet i Poal (1914) i, finalment la nau de la fàbrica Izard (1921), espectacular edificació que s'obre a la plaça Didó i actualment és la seu de la sala d'Exposicions Muncunill, situada a l'antiga sala de tints.
La ruta finalitza a la Masia Freixa (1905-1910), al centre de el Parc de Sant Jordi, antiga residència i també fàbrica de la família Freixa, obra de Lluís Muncunill.
Font: Ruta del Modernisme